A magnézium az ásványi anyagok közül a legkisebb arányban fordul elő az emberi szervezetben. A legnagyobb mennyiségben a csontokban található. A szervezetünknek magnéziumra van szüksége az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszer működéséhez, a csontok és a fogak felépítéséhez. Nehéz fizikai munkavégzés és a stresszes életmód nagyobb odafigyelést igényel a megfelelő magnézium szint pótlásához.
A magnézium a szervezet fontos ásványi anyaga, nélkülözhetetlen a szívizom megfelelő működéséhez. A magnézium kétszázötven enzim alkotórésze, segíti a normál idegi működést és a megfelelő élettani funkciók fenntartását. Hiányakor rosszabbul alhatunk, szédülést, szorongást, feszültséget, légszomjat érezhetünk.
A magnézium természetes forrása a borsó, lencse, mák, szója, napraforgómag, bab, tökmag, spenót, sötétzöld színű zöldségek, olajos magvak, diófélék, alma, citrom, füge. A magas zsírtatalmú étrend megnehezíti a magnézium felszívódását, a főzéssel csökken a táplálékban lévő magnézium tartalom.